Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Prečo sú originálne diely drahšie?

V dnešnej dobe sa mnoho zákazníkov pýta, prečo cena originálnych dielov pre smartfóny rastie po niekoľkých rokoch od uvedenia modelu na trh. Tento jav je zaujímavý a zároveň logický, a súvisí s právnymi predpismi EÚ a ekonomickými faktormi spojenými s výrobou náhradných dielov.

Prečo sú originálne diely drahšie?

EU Regulácie a povinnosť udržiavať náhradné diely
Podľa súčasných regulačných predpisov EÚ sú výrobcovia povinní zabezpečiť dostupnosť originálnych náhradných dielov pre svoje zariadenia po dobu minimálne dvoch rokov po skončení predaja konkrétneho modelu. Táto povinnosť znamená, že výrobca musí zabezpečiť dostupnosť dielovdo uplynutia záručnej doby posledného predaného kusu tohto modelu.

Po tomto období však výrobca už nie je povinný pokračovať vo výrobe týchto dielov. Z ekonomického hľadiska sa výroba takýchto náhradných dielov stáva nevýhodnou, pretože dopyt po nich klesá, zatiaľ čo náklady na udržiavanie výrobných liniek pre staršie modely sa zvyšujú.

Životnosť náhradných dielov
Smartfóny majú relatívne krátku životnosť, pričom na trh prichádzajú každý rok nové modely. Napríklad modely ako Samsung Galaxy S22 alebo iPhone 14, ktoré boli uvedené na trh v roku 2022, sa už blížia k obdobiu, keď výrobca ukončí podporu výroby originálnych náhradných dielov pre tieto zariadenia.

S plynutím času, keď sa originálne náhradné diely prestávajú vyrábať, ich dostupnosť na trhu klesá. Tento pokles dostupnosti vedie k zvýšeniu ceny, pretože dopyt po týchto dieloch stále existuje, ale ponuka je obmedzená.

 

Original Service Pack*– Kvalita a cena
Originálne náhradné diely označené ako Original Service Pack* sú vyrábané výhradne pre konkrétnu značku, ako je Samsung, Apple alebo iné hlavné značky. Tieto diely sú označené produktovým kódom, ktorý zaručuje ich originalitu a kvalitu.

Pre niektoré produkty môže byť k dispozícii viacero produktových kódov pre rovnaký diel, ale to nemení skutočnosť, že ide o originálny produkt. Originálne diely sú často drahšie kvôli ich vyššej kvalite a poskytovaným zárukám.

 

Zvýšenie cien originálnych dielov pre smartfóny
Nárast cien originálnych dielov pre smartfóny niekoľko rokov po uvedení modelu na trh je spôsobený kombináciou právnych požiadaviek na dostupnosť náhradných dielov a ekonomických faktorov súvisiacich s výrobou. Keďže dostupnosť originálnych dielov klesá a dopyt zostáva, ceny týchto dielov sa prirodzene zvyšujú. Tento fenomén je osobitne pozorovateľný napríklad pri batériách, ktoré sú často vymieňané, čím sa ďalej zdôrazňuje nárast ich cien s plynutím času.

Pre spotrebiteľov, ktorí chcú udržiavať svoje staršie smartfóny funkčné, môže byť múdre zvážiť nákup originálnych náhradných dielov skôr než sa stanú nedostupnými a ich ceny výrazne vzrastú.

© Obrázky: Pixabay, Freepik

 

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí