Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Obojstranná 3M páska: používate ju správne?

Dobrá obojstranná 3M páska je verným spoločníkom každého technika, ktorý sa motá okolo elektroniky. Vo svojom arzenáli ju pravdepodobne máte aj vy, otázka však znie – viete s ňou správne narábať? Pri používaní obojstranných pások sa mnohí dopúšťame zásadných chýb. Na ktoré konkrétne veci si dávať pozor? 

Obojstranná 3M páska: používate ju správne?

Obojstranná lepiaca páska sa pri opravovaní mobilných telefónov používa najmä na lepenie dotykového displeja k podkladovej doske. Avšak, uplatnenie nájde aj pri mnohých iných servisných úkonoch. Jej nalepenie vyzerá ako jednoduchá činnosť, ktorú zvládne dieťa na základnej škole. No pokiaľ zanedbáte niekoľko základných pravidiel, môže sa stať, že páska nebude schopná dostatočne dobre plniť svoj účel. 

Aby ste sa vyhli problémom s predčasným odlepením pásky, dodržiavať by ste mali najmä tieto základné pravidlá. 

Obojstranná lepiaca páska a jej správne skladovanie 

Nesprávne skladovanie 3M lepiacej pásky môže vyústiť do toho, že nebude schopná 100% plniť svoj účel. Neunesie požadované sily, skôr zlyhá a dokáže narobiť problémy už aj pri samotnom lepení.

Čo si však predstaviť pod nesprávnym skladovaním? 

  • Obojstranná 3M páska by nemala byť dlhodobo uložená pri nízkych teplotách (menej ako 18 stupňov Celzia), ale zase ani pri príliš vysokej teplote. Veľká fluktuácia teplôt má za následok spustenie chemických procesov v zložení lepidla, v dôsledku čoho stráca svoje pôvodné vlastnosti.
  • Pásku by ste nemali skladovať v príliš vlhkom alebo prašnom prostredí.
  • Tiež je dôležité nevystavovať ju priamemu slnečnému žiareniu. UV lúče dokážu ľahko narušiť jej lepiace schopnosti. 
  • Ideálnym riešením je mať ju odloženú pri izbovej teplote, v škatuľke, ktorá ju bude chrániť pred prachom. 

Vydrží páska na lepenie displeja vysokú záťaž? 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že displej mobilu nie je vystavený žiadnym veľkým silám, teda odolnosť pásky voči namáhaniu na ťah netreba nijako riešiť. To je však chyba. Telefón nosíte vo vrecku, ohýbate ho a stláčate. Medzi displejom a podkladovou doskou dochádza k malinkým pohybom, ktoré namáhajú lepidlo. 

Samozrejme, páska na displej nemusí mať odolnosť ako lepidlo na stavebné konštrukcie. Avšak, nepodceňujte jej silu a radšej zvoľte verziu, ktorá je kvalitná a odolá aj väčším silám. Lepšie mať predimenzovaný spoj, ktorý vydrží všetko, ako poddimenzovaný, pri ktorom nikdy neviete, kedy sa nečakane rozpadne. 

Pozor na teplotu 

Keď si do vyhľadávania Google zadáte pojem „obojstranná páska mobil“, zobrazí sa vám množstvo rôznych výsledkov. Avšak, nie je páska ako páska. Pri výbere konkrétnej dbajte najmä na teplotný rozsah, pri ktorom dokáže zabezpečovať adekvátnu lepiacu schopnosť. 

Klasická obojstranná páska na lepenie displeja vo všeobecnosti nefunguje optimálne pri teplotách pod bodom mrazu. Aby ste mali istotu, že si dokáže udržať svoju lepiacu schopnosť aj počas zimy, zvoľte kvalitnú verziu určenú aj do takýchto podmienok. Zároveň však myslite na vysoké teploty, ktoré sú pri smartfónoch bežným javom. 

Tip: Všetky 3M obojstranné lepiace pásky, ktoré nájdete na našom e-shope sú vysoko kvalitné a spĺňajú všetky potrebné kritériá pre servis mobilov a inej elektroniky. 

Správny postup lepenia 

Keď máte kúpenú kvalitnú obojstrannú pásku, prichádza rad na samotné lepenie. Ideálny postup by mal vyzerať nasledovne: 

  1. Oba povrchy, ktoré idete zlepiť k sebe, dôkladne očistite a odmastite. Použite na to kvalitnú utierku, ktorá nezanecháva nitky a technický benzín alebo alkohol. 
  2. Povrchy dôkladne vysušte a bezodkladne začnite s aplikáciou pásky, aby na ne nestihol napadať prach z okolia. 
  3. Lepte pri teplote nad 15 stupňov Celzia. 
  4. Pri lepení pásky majte čisté ruky, aby ste do nej nevniesli zrniečka prachu či mastnotu. 
  5. Po nalepení pásky na prvú plochu ju poriadne pritlačte na všetkých miestach. 
  6. Odlepte fóliu a na pásku pritlačte druhý lepený povrch. Tlakom zaistíte, že lepidlo správne priľne k obom povrchom a vytvorí pevné spojenie. 

Hotovo, kvalitný spoj je na svete! Pokiaľ sa budete držať vyššie zmienených rád, môžete mať istotu, že obojstranná 3M páska vás nesklame. Nech už budete lepiť čokoľvek. 

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí