Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Lepidlá používané na opravu telefónov a iPadov

Oprava drobnej elektroniky ako napríklad smartfónov či tabletov si vyžaduje naozaj isté ruky a dobrý zrak. Ani to však nemusí stačiť, pokiaľ neviete, ako presne zaobchádzať s nástrojmi a príslušenstvom. Medzi takéto príslušenstvo patria určite aj lepidlá. V tomto článku sa vám pokúsime poskytnúť aspoň základné praktické tipy a informácie, ktoré je dobré poznať ešte predtým, ako sa pustíte do opravy svojho zariadenia.

Lepidlá používané na opravu telefónov a iPadov

Lepidlá sú nezastupiteľnou súčasťou každej opravy mobilu či tabletu. Najčastejšie sa využívajú pri upevňovaní displeja na zariadenie. V niektorých prípadoch je však potrebné, aby lepidlo držalo pohromade takmer celé zariadenie, respektíve viacero dôležitých spojov. Jeho správne použitie je potom ešte o to dôležitejšie. 

Používajte lepidlá!

V prvom rade je potrebné lepidlá vôbec chcieť použiť. Niektorí menej skúsení technici a poloprofesionáli síce môžu tvrdiť, že k prilepeniu displeja stačí aj obojstranná páska, my to však určite neodporúčame. Lepidlo predstavuje rozhodne spoľahlivejší a trvalejší spôsob spojenia displeja s telom zariadenia a aj vzhľadom na ceny týchto lepidiel neodporúčame podceniť ich význam. Vyhnete sa tak aj známemu “liftingu”, kedy sa displej, v dôsledku nedostatočného prilepenia, začne hýbať a “dvíhať”.

Pred lepením čistite

Aplikácia lepidla alebo pásky na pôvodný spojovací materiál je zaručeným spôsobom ako vytvoriť nekvalitný spoj s krátkou životnosťou. Vždy sa preto najskôr presvedčte, či ste odstránili všetky zvyšky pôvodného lepidla alebo pásky. A ako ich teda čistiť? 

Na čistenie je najlepšie použiť kombináciu: teplo + čistý alkohol (prípadne WD-40tka). Ten naneste pomocou vatového tampónu alebo jemnej handričky a opatrne odstráňte zvyšky lepidla.

Špeciálnu pozornosť venujte lepiacim prúžkom na batériach v iPhonoch - k dispozícii je množstvo OEM alternatív, nie všetky však spĺňajú nároky na flexibilitu.  Vyberajte preto iba u overených predajcov, ideálne takých, ktorí sa aj sami oprave týchto zariadení venujú.

Pozor na použité množstvo

Jednou z výhod obojstranných pások je ľahká manipulácia s nimi. Pri lepidle hrozí vždy nebezpečenstvo, že ho pri aplikácii použijete príliš veľa a celú opravu tým skazíte. Odstraňovanie takéhoto nánosu lepidla je veľmi zdĺhavá a náročná aplikácia. Naša rada preto znie - aplikáciu lepidla si najskôr niekoľkokrát vyskúšajte “na nečisto”, resp. mimo opravovaného zariadenia.

Lepenie skla na iPade 

V tomto prípade odporúčame kúpu náhradného displeja, ktorý má už vopred nainštalovanú obojstrannú pásku, čo jeho lepenie výrazne uľahčuje a zabezpečuje dôkladné spojenie.

Záver: pásky aj lepidlá majú svoje špecifické výhody

Jasným benefitom používania lepidiel pri oprave smartfónov a tabletov je vyššia pevnosť a trvácnosť týchto spojov. Lepidlo lepšie priľne k obom spájaným častiam a je možné ho aplikovať dôkladnejšie aj na miesta, kde je manipulácia s páskou príliš náročná. Tá na druhej strane poskytuje spoľahlivý spoj po celej svoje ploche, zatiaľ čo lepidlá môžu niekedy trpieť nekonzistentnosťou.

Vyznať sa v lepidlách, výbere správneho typu i v tom, ako ho vôbec používať, môže byť naozaj náročné. Netreba preto váhať a určite sa so svojimi otázkami obráťte na nás. Poradíme vám, ktoré lepidlo naozaj potrebujete, v akom množstve a taktiež i to, ako ho správne aplikovať. Ak si na takúto opravu sami netrúfate, nie je nič jednoduchšie ako odovzdať zariadenie do rúk našich technikov, ktorí zabezpečia rýchlu a spoľahlivú opravu.

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí