Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Ako sa starať o servisný mikroskop na elektroniku?

Kvalitný mikroskop na elektroniku je neoddeliteľným pomocníkom každého profesionála, ktorý opravuje smartfóny, tablety, notebooky či iné zariadenia. Mnohé vnútorné komponenty sú príliš malé na to, aby sa dali ich poruchy odhaliť voľným okom. Keďže mikroskop je pomerne drahým zariadením, rozhodne si zaslúži správnu starostlivosť. Na ktoré veci by ste mali dbať? 

Ako sa starať o servisný mikroskop na elektroniku?

Hoci na prvý pohľad sa digitálny mikroskop USB, respektíve, mikroskop na PC, môže javiť ako bezúdržbové zariadenie, opak je pravdou. Pokiaľ mu nebudete venovať žiadnu pozornosť, po pár týždňoch či mesiacoch používania už nemusí byť schopný fungovať tak dobre, ako keď bol nový. Aby ste mali istotu, že nestratí nič zo svojich pôvodných vlastností, dodržujte najmä tieto základné pravidlá. 

Mikroskop na elektroniku a jeho správne skladovanie 

Srdcom celého mikroskopu sú objektívy, respektíve, v prípade moderných verzií aj kamery. Na to, aby dokázali poskytovať krištáľovo čistý obraz, je dôležité správne skladovanie. Pokiaľ mikroskop necháte dlhodobejšie niekde na stole, začne sa na ňom hromadiť prach spolu s ďalšími nečistotami. Tie sa postupne dostávajú do pohyblivých mechanizmov, ale aj samotných objektívov. Výsledkom je zhoršená kvalita obrazu a sťažená manipulácia. 

Keď skončíte svoju prácu, mikroskop odložte do skrinky alebo ho prikryte nejakou plachtou, aby ste zabránili usadzovaniu nečistôt. 

Jemná manipulácia 

Keďže digitálny mikroskop USB je veľmi jemným a citlivým zariadením, pred použitím si prečítajte návod. Pokiaľ budete niečo systematicky ovládať nesprávne, môže sa stať, že po niekoľkých mesiacoch sa daný komponent predčasne opotrebuje a prestane fungovať. Vy sa tak nevyhnete zbytočne drahej oprave. Platí jednoduché pravidlo – nič by ste nemali robiť silou. Mikroskopy sú vyrábané tak, aby sa dali ovládať s ľahkosťou. 

Pri prenášaní mikroskop uchopte za jeho základnú kovovú konštrukciu, nikdy nie za objektívy alebo mechanizmy, ktoré sa pohybujú. Mohli by sa totiž ľahko poškodiť. Myslite na to, že aj malinká odchýlka v nejakom komponente môže výrazne narušiť celkovú funkčnosť mikroskopu. 

Pozor na kontakt objektívov s predmetmi – dbajte na to, aby ste pri pohybovaní s objektívmi a zaostrovaní nenarážali ochranným sklom objektívu do pozorovaného predmetu. Môžu tak na ňom vzniknúť škrabance, ktoré budú negatívne ovplyvňovať vašu prácu. 

Treba mikroskop na PC pravidelne čistiť? 

Nezáleží na tom, či máte klasický mikroskop alebo digitálny mikroskop USB, základom starostlivosti je pravidelné čistenie. Postačí vám na neho čistá handrička, ktorá po sebe nezanecháva žiadne nitky. Tou najprv prejdite celú konštrukciu a následne aj objektívy. Pokiaľ sa o mikroskop správne staráte, nemali by na ňom byť žiadne ťažko odstrániteľné zaschnuté špiny, iba prach, ktorý sa dá ľahko utrieť. Na čistenie objektívov nikdy nepoužívajte handričky či utierky s drsným povrchom, mohli by ich ľahko poškriabať. 

Podobne ako objektívy, pozornosť si zaslúži aj kamera na mikroskop. Tú taktiež pravidelne očistite, aby poskytovala čo najkvalitnejší obraz. Posuvné mechanizmy v prípade potreby namažte, aby sa jednoduchšie pohybovali. 

Predaj mikroskopov 

Pokiaľ je váš mikroskop už príliš starý a prestáva plniť svoju úlohu, zvážte jeho výmenu za nový. Aktuálne modely majú pokrokové technológie, ktoré vám výrazne uľahčia prácu. Okrem výborného rozlíšenia a možnosti jednoduchého prepojenia s počítačom ponúkajú aj výkonné LED svetlá s dlhou životnosťou. Predaj mikroskopov zabezpečujeme aj my. V našej ponuke mikroskopov nájdete kvalitné modely, ktoré sú určené špeciálne na servis elektroniky. 
 

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí