Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Výkladový slovník technika: Technológie obrazu LCD displejov

LCD displeje poznáme už niekoľko desaťročí, pričom v aktuálnej dobe sú na tak vysokej úrovni, že sa dokážu vyrovnávať aj modernejším alternatívam. Z čoho však taký LCD displej pozostáva a aké technológie obrazu sa dnes využívajú? V nasledujúcich riadkoch vám vysvetlíme základné pojmy, ako napríklad TN, IPS, PLS či QLED. 

Výkladový slovník technika: Technológie obrazu LCD displejov

V modernej elektronike sa môžete najčastejšie stretnúť práve s LCD displejmi. Niektoré firmy sa však do popredia snažia tlačiť ich alternatívu, OLED displeje. Tie pracujú na mierne odlišnom princípe. 

Ako funguje LCD displej? 

Skratka LCD znamená Liquid Crystal Display, teda v preklade, displej s tekutými kryštálmi. Ten pozostáva z viacerých vrstiev. Základom je podsvietenie, ktoré je obvykle vykonávané LED svetlami. Za ním nasleduje polarizačný filter, TFT sklo, vrstva samotných tekutých kryštálov, farebný filter a ďalší polarizačný filter. 

Princíp fungovania sa dá v jednoduchosti popísať tak, že svetlo vyžiarené LED diódami prechádza polarizačným filtrom a TFT sklom, kde sa mierne modifikuje. Pravá mágia nastáva vo vrstve tekutých kryštálov, ktoré na základe vstupného elektrického napätia menia priepustnosť svetla. Upravené lúče putujú cez farebný filter, v ktorom sa vytvárajú jednotlivé farby a cez polarizačný filter vychádzajú von z displeja. 

A čo OLED displej? Ten na rozdiel od LCD nie je podsvietený LED svetlami. O generovanie svetla sa starajú špeciálne elektroluminiscenčné kryštály. Výhodou je možnosť dosiahnuť o niečo lepší kontrast a černejšie farby ako v prípade LCD technológie.

AMOLED displeje využívajú aktívnu matricu, dokážu tak ešte plynulejšie zobrazovať pohybujúce sa objekty.

Naopak, PMOLED displeje majú pasívnu matricu, teda sú vhodné na zobrazovanie statických obrazov a textu. 

Technológie obrazu LCD displejov 

Samozrejme, nie každý LCD displej je rovnaký. Existuje viacero typov, ktoré sa líšia jednotlivými vrstvami a ich usporiadaním. Najčastejšie sa môžete stretnúť s nasledovnými. 

IPS

In-Plane Switching LCD displeje sa využívajú v drahších zariadeniach, keďže poskytujú veľmi dobré pozorovacie uhly a verné zobrazenie širokého spektra farieb. Ich nevýhodou však je pomalšia odozva a nižší kontrast. 

PLS

Plane-To-Line Switching LCD je podobná technológia ako IPS, avšak s menšími konštrukčnými úpravami, vďaka ktorým je vhodná na použitie v dotykových displejoch. Jej hlavnou doménou je skutočnosť, že po prejdení prstom na displeji neostáva žiadna stopa a nedochádza k modifikácii farieb. Poteší veľmi dobrý jas kombinovaný s veľkými pozorovacími uhlami. PLS displej prvýkrát na trh uviedla spoločnosť Samsung. 

TN

Twisted Nematic LCD technológia síce už má svoj vek, no napriek tomu vyniká v oblasti vysokého jasu a rýchlosti odozvy. V porovnaní s IPS však tieto displeje nemajú tak veľké pozorovacie uhly a vykreslenie farieb je obmedzenejšie. Vďaka nízkej cene sa obvykle využívajú v jednoduchších aplikáciách, kedy zohráva najdôležitejšiu úlohu práve rýchlosť odozvy. 

VA

Vertical Alignment LCD kombinujú vlastnosti IPS a TN, ponúkajú tak vyvážený pomer jasu, pozorovacích uhlov a rýchlych reakcií. Po stránke ceny sú niekde medzi IPS a TN displejmi. Existujú dva typy – PVA a MVA, pričom PVA je o niečo lepšou technológiou po stránke pozorovacích uhlov a kontrastu. 

QLED

Quantum Dot Light Emitting Diodes je jedna z najmodernejších technológií LCD displejov, ktorú predstavila opäť raz spoločnosť Samsung. Dominuje vynikajúcim jasom a pridanými kvantovými bodkami, ktoré zlepšujú celkovú kvalitu obrazu a spektrum zobrazovaných farieb. QLED technológia je tak najbližším konkurentom OLED displejov. 

Mini-LED a Micro-LED

Jednou z najmodernejších technológií LCD displejov sú práve Mini-LED a Micro-LED. Tie spočívajú v tom, že podsvietenie displeja je tvorené väčším počtom malých LED diód. Vďaka nim je možné dosiahnuť vyššiu kvalitu obrazu, širšie spektrum farieb, väčšiu plynulosť a lepší kontrast. 

Hoci LCD displeje sa vyznačujú vynikajúcou životnosťou (lepšou, ako má OLED), občas sa taktiež dokážu pokaziť. Keď už k tomu dôjde, stačí zavítať do nášho e-shopu, kde si zakúpite originálne displeje pre väčšinu značiek a modelov smartfónov, tabletov či notebookov. Využiť môžete aj naše návody na opravu, ktoré robia servis jednoduchším. 

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí