Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Všetko, čo potrebujete vedieť o výmene displeja

Displeje na moderných smartónoch sú bezpochyby tou najkrehkejšou súčasťou každého jedného zariadenia. Nie je preto žiadnym prekvapením, že výmena displeja je najčastejšie vykonávaným servisným úkonom na mobiloch či tabletoch. To by samo o sebe ešte nemuselo predstavovať veľký problém, avšak u mnohých zariadení je práve displej najdrahšou súčiastkou. Kúpa náhradného dielu a aj samotný servis tak robia z každého prasknutého displeja veľmi nepríjemnú záležitosť.

Všetko, čo potrebujete vedieť o výmene displeja

Oprava displeja, respektíve jeho výmena, však nemusí nutne predstavovať finančne náročnú záležitosť. Nie každá prasklina na displeji znamená automaticky „rozbitý displej“. V určitých prípadoch totiž dôjde k rozbitiu len ochranného skla a samotný displej, čiže jeho najdôležitejšie časti, zostanú neporušené. Aby sme však lepšie porozumeli problematike rozbitého displeja, respektíve výmene displeja, je potrebné najskôr detailnejšie pochopiť, z akých častí sa displej naozaj skladá.

Štruktúra LCD displeja

Každý bežný LCD displej sa skladá hneď z niekoľkých častí, ktoré sú navzájom spojené do čo najtenšej vrstvy. Platí pritom, že každá časť má svoju špecifickú úlohu. Vonkajšiu časť predstavuje dotykové (alebo tiež aj predné) sklo. Dotykové sklo predstavuje akéhosi prostredníka medzi vašim prstom a zvyškom LCD panela. Slúži na ochranu ostatných častí a jedná sa o najlacnejší komponent celého displeja. 

Pod predným sklom sa ukrýva digitizér, nazývaný tiež dotyková vrstva. Tá má za úlohu konvertovať dotyky používateľa na digitálne signály, ktoré následne posiela ďalej do zariadenia. Samotná dotyková plocha ani predné sklo nevytvárajú žiadny obraz. O ten sa stará LCD (liquid crystal display) plocha spolu s LED vrstvou. LED vrstva vytvára tzv. podsvietenie, zatiaľ čo LCD plocha toto podsvietenie pretvára do konkrétneho obrazu. Obe tieto vrstvy sa nachádzajú pod krycím sklom a dotykovou vrstvou (viď. obrázok). Poslednou vrstvou je v rámci každého displeja rám, ktorý slúži na uchytenie celého panela. Súčasťou displeja sú vždy aj dva flex káble, ktoré sa starajú o prepojenie displeja so zariadením a prenos informácií.


 
Ilustračný obrázok: Displej FixPremium pre iPhone 7 rozložený na vrstvy 

Je možná výmena len určitej časti displeja?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Dôvodom je najmä čoraz rozšírenejší trend medzi výrobcami, ktorí v rámci inovovania spájajú jednotlivé časti displejov dohromady, čo im umožňuje vytvárať ešte tenšie a kvalitnejšie zobrazovače. Medzi takéto zobrazovače môžeme zaradiť napríklad displeje Samsung, Apple alebo Huawei. 

Toto spájanie však so sebou prináša aj jednu značnú nevýhodu – pri poškodení takéhoto displeja je výmena celého diela nevyhnutná a nie je možné vymeniť napríklad len rozbité predné sklo. Našťastie, množstvo mobilov využíva ešte staršie typy displejov a oprava takýchto zobrazovačov môže byť preto o dosť lacnejšia.

Ako rozoznať, ktorá časť displeja je poškodená?

Neskúsený laik pri pohľade na prasklinu v displeji jednoducho skonštatuje, že displej je rozbitý. Ak však máte už nejaké-tie skúsenosti s technológiami, určite viete, že nie každá prasklina znamená, že celý displej rozbitý a tým pádom aj nepoužiteľný. 

Existuje niekoľko stupňov „rozbitosti“:

1.    Poškodenie predného skla
2.    Poškodenie dotykovej plochy
3.    Poškodenie LCD displeja

V prvom prípade, ktorý je možné označiť za najúnosnejšiu alternatívu, došlo k poškodeniu len samotného predného skla. Takýto displej môže byť ešte stále veľmi dobre použiteľný, najmä ak vám praskliny v ňom neprekážajú pri používaní. Pri oprave navyše stačí vymeniť len samotné predné sklo a displej je ako nový. Aj tomuto problému však môžete predísť – stačí, ak si na displej nainštalujete ochranné sklo alebo fóliu, ktorá ho dokáže pred rozbitým často ochrániť.



Ilustračný obrázok: Panzer Glass, mimoriadne silné ochranné tvrdené sklo

Ak dôjde poškodeniu nielen samotného predného skla, ale aj dotykovej vrstvy, mobil prestane reagovať na dotyky a stane sa tak nefunkčným, hoci samotný zobrazovač bude i naďalej fungovať. Hoci sa môže zdať, že takýto displej je ešte možné zachrániť, neodporúčame to. Nielenže je výmena, respektíve oddelenie dotykovej plochy od LCD panela nesmierne náročné, často môže dôjsť k poškodeniu samotného zobrazovača, čo celý proces úplne znehodnotí. Odporúčame preto rovno siahnuť po kvalitnom náhradnom diele, ktorý vám ušetrí čas a nebude skúšať vašu trpezlivosť. 

Posledným, najväčším poškodením displeja, ku ktorému môže dôjsť, je poškodenie aj samotného LCD panela. Takýto displej prestane zväčša úplne fungovať, prípadne sa na ňom objavia rôzne čiary alebo fľaky, ktoré pripomínajú kaluže rozliateho atramentu. V takomto prípade je výmena celej súčiastky už naozaj nevyhnutná. 

Vyhnúť sa však môžete nekvalitným náhradným dielom bez záruky či prestreleným cenám. Ak hľadáte originálne alebo prvotriedne náhradné diely tretích strán, určite pozrite náš e-shop, kde okrem samotných náhradných dielov nájdete aj všetko potrebné príslušenstvo či náradie, ktoré by ste mohli pri výmene potrebovať. 

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí