Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Vojna skladacích displejov Huawei Mate vs. Samsung Galaxy Fold

Trendom súčasnosti je, zdá sa, práca na skladacom mobilnom telefóne. Samsung ako prvý v tejto kategórii predstavil svoj Galaxy Fold.

Vojna skladacích displejov Huawei Mate vs. Samsung Galaxy Fold

Huawei na seba nenechal dlho čakať a na konferencii MWC2019 v Barcelone predstavil svoj Mate X. Obe zariadenia je možné rozložiť na tablet a podporujú 5G. My sme si na tieto luxusné drahé skvosty posvietili a prinášame Vám ich porovnanie. Mate X a Galaxy Fold sú rozložiteľné odlišným spôsobom. Jeden má vonkajší záhyb, druhý vnútorný. Podľa názoru odborníkov z brandže je technika vnútorného rozloženia displeja zložitejšia, zatiaľ čo druhý spôsob je náchylnejší k rýchlejšiemu opotrebeniu a poškodeniu. Teraz sa pozrieme na špecifikácie oboch zariadení.

Huawei Mate X

Mate X od spoločnosti Huawei disponuje technikou vonkajšieho rozloženia obrazovky. Pri zatvorenom zariadení zakrýva displej prednú aj zadnú časť telefónu, pričom predný displej má 6,6 palca a zadný 6,38 – oba sú väčšie ako iPhone Max. Rozložená obrazovka má 8 palcov s rozlíšením 2480 x 2200 pixelov.

Hrúbka zatvoreného Mate X je 11mm, po rozložení 5,4mm. Je vybavený vysokokapacitnou 4500 mAh batériou s veľmi rýchlym, až 55 W nabíjaním, vďaka ktorému dokážete zariadenie nabiť na 85% už za 30 minút. Na rozdiel od Foldu má Mate X umiestnené kamery Leica na bočnom paneli, spolu so snímačom odtlačku prsta. Zadná kamera má 40 Mpx, širokouhlá 20 Mpx a disponuje tiež teleobjektívom s 8 Mpx a optickým zoomom.

Jeho operačná pamäť RAM je 8 GB, interné úložisko 512 GB s možnosťou rozšírenia a je vybavený výkonným procesorom Kirin 980. Do predaja by sa mal dostať už toto leto a jeho očakávaná cena je približne 2299€.

Samsung Galaxy Fold

Galaxy Fold je vybavený technikou vnútorného rozloženia displeja, ktorú nazývajú Infinity Flex. Spoločnosť Samsung uviedla, že zdokonaľovanie tejto skladacej technológie im zabralo 7 rokov vývoja. Pri zaklopenom zariadení má sekundárna obrazovka 4,6 palca s rozlíšením 840 x 1960 pixelov a funguje ako normálny mobilný telefón. Rozložený Super AMOLED displej má 7,3 palca a rozlíšenie 1536 x 2152 pixelov. Toto zariadenie má duálnu selfie kameru - 10 Mpx a 8 Mpx a trojitú zadnú kameru – 12 Mpx s optickou stabilizáciou, 12 Mpx teleobjektív a širokouhlý 16 Mpx. Čítačku odtlačku prsta má umiestnenú naboku.

Disponuje batériou s celkovou kapacitou 4380 mAh rozdelenou do dvoch sekcií(kvôli rozkladaniu) s podporou rýchleho nabíjania QuickCharge 2.0, tiež podporuje bezdrôtové nabíjanie. Samsung Galaxy Fold je vybavený high-end procesorom Qualcomm Snapdragon 855, operačnou pamäťou RAM 12 GB a interným úložiskom 512 GB.

Do predaja by sa mal dostať už koncom tohto apríla s cenou približne 1767€. Ťažko povedať, ktorý z týchto dvoch telefónov je lepší alebo horší. Výhodou Mate X je výborná výdrž batérie a tiež vonkajší spôsob rozloženia displeja, vďaka čomu sa príjemnejšie používa. Nevýhodou môže byť jeho enormne vysoká cena. Výhoda Samsungu Galaxy Fold spočíva v tom, že jeho rozkladací displej je vo vnútri zariadenia, a je teda menej náchylný k poškodeniu. 

Obe zariadenia pôsobia na prvý pohľad a podľa dostupných informácií a špecifikácií dokonalo, no prvé reálne fotografie a videá poukazujú na určité nedostatky tejto technológie skladacích displejov. Sú ukážkou toho, ako technológia pokročila od takmer zabudnutých LG Flex alebo Samsung Galaxy Round, ale na reálne použitie rozložiteľných displejov si musíme ešte minimálne niekoľko mesiacov počkať.

Skladacie telefóny budú s najväčšou pravdepodobnosťou horúcim trendom v tomto roku. Okrem spoločností Samsung a Huawei aj ďalšie oznámili príchod na trh ich zariadení tohto typu, ako napríklad LG, OPPO, Motorola, Xiaomi alebo ZTE.

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí