Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Prevrat v servise Apple : Ako sa zmení oprava iPhone-u či Macbook-u?

Spoločnosť Apple v posledných rokoch čoraz viac liberalizuje možnosti opráv. Doteraz ich mohli vykonávať len autorizované alebo schválené nezávislé servisné centrá, ktorých počet však neustále narastá. Vďaka novým „Right to repair“ pravidlám však od začiatku roka 2022 bude môcť svoje zariadenie opravovať každý používateľ. 

Prevrat v servise Apple : Ako sa zmení oprava iPhone-u či Macbook-u?

Apple Self Service Repair

Vďaka tejto novinke bude servis Apple zariadení oveľa prístupnejší pre každého. Originálne Apple diely a servisné manuály dostanú nielen vybrané servisné centrá, ale prístup k nim bude mať aj každý bežný majiteľ. Právo na opravu znamená aj to, že pokiaľ pri nej dodržíte všetky predpísané náležitosti, nezruší sa vám predčasne Apple záruka. 

Právo na opravu od budúceho roka 

Tento jedinečný program spúšťa spoločnosť Apple od začiatku budúceho roka v Spojených štátoch, pričom postupne by sa mal dostať do všetkých ostatných krajín sveta. Možnosť svojpomocných opráv bude spočiatku dostupná pre zariadenia iPhone 12 a 13, plus pre Mac počítače s čipom M1. 

Apple náhradné diely dostupné pre každého 

Svojpomocné opravy budú fungovať nasledovne:

  1. Pokiaľ sa na vašom zariadení niečo pokazí, v prvom rade by ste si mali preštudovať „Repair manual“, ktorý bude dostupný priamo na stránkach Apple. Ten vám pomôže identifikovať príčinu poruchy a nájdete v ňom aj zoznam potrebných náhradných dielov či nástrojov, s ktorými dokážete opravu zvládnuť v domácich podmienkach. 
  2. Následne zavítate do nového špecializovaného online obchodu s originálnymi Apple náhradnými dielmi, kde si budete môcť objednať značkové komponenty a pomôcky.

Spočiatku bude dostupných viac ako 200 dielov a nástrojov potrebných pre najčastejšie opravy spojené s batériou, fotoaparátom či displejom. Portfólio dostupných opráv sa bude s postupom času rozširovať. Keď vám diely prídu domov, vďaka prehľadným návodom by ste mali zvládnuť opravu bez väčších ťažkostí. Staré komponenty môžete poslať späť na recykláciu a Apple vám za to pošle kredit na ďalší nákup. 

Oplatí sa svojpomocná oprava Macbook či iPhone? 

Samozrejme, na to, aby ste si dokázali svoje zariadenia opravovať sami, mali by ste mať isté opravárenské zručnosti. Pokiaľ niečo pokazíte, následná reklamácia iPhone či iného Apple zariadenia môže byť komplikovanejšia. Vykonávanie svojpomocných opráv je tak odporúčané ľuďom, ktorí sa v oblasti techniky a elektroniky aspoň trochu vyznajú. 

Pokiaľ nechcete nič riskovať a nemáte čas opravovať si svoje Apple zariadenie svojpomocne, vždy je lepšie zveriť ho do rúk profesionálom. V našich pobočkách sa vyškolení technici s dlhoročnými skúsenosťami postarajú o rýchlu a odbornú opravu vášho iPhone či Macbooku, častokrát na počkanie. 

Obrázky a zdroj informácií: Apple.com

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí