Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Prečo sa batéria na mobile Xiaomi tak rýchlo vybíja?

Zdá sa vám, že výdrž batérie na vašom Xiaomi smartfóne v poslednom období akosi klesla? Dôvodom je obvykle prirodzená degradácia. My vám v nasledujúcich riadkoch poradíme, čo skontrolovať a ako postupovať, aby vám vaša Xiaomi batéria vydržala slúžiť čo najdlhšie. 

Prečo sa batéria na mobile Xiaomi tak rýchlo vybíja?

V chemickej kompozícii lítium-iónových batérií dochádza s postupom času k pomalej degradácii. To, že telefón na jedno nabitie vydrží fungovať kratšie, je tak bežný jav. Avšak, starnutie batérie je vždy individuálne a závisí od toho, ako svoj smartfón používate. 

Krok číslo 1 – skontrolujte stav batérie 

Pokiaľ vás trápi slabá batéria Xiaomi, v prvom rade by ste si mali preveriť, v akom je stave. No žiadny strach, nemusíte kvôli tomu nič rozoberať ani nosiť telefón do servisu. Novšie modely Xiaomi majú v nastaveniach zabudovaný tzv. „MIUI Battery Health Indicator“. Teda softvér, ktorý automaticky vyhodnocuje stav batérie a dá vám presné informácie o úrovni degradácie. 

Zabudovaným indikátorom stavu batérie bol ako prvý vybavený Redmi Note 10. Túto funkciu Xiaomi aktuálne testuje aj na modeloch Mi 11 a Redmi K40. Ako zistíte, či je ňou vybavený aj váš smartfón? Jednoducho – otvorte si nastavenia, kliknite na možnosť „Úspora energie a batéria“ a otvorte si voľbu „Batéria“. 

Čo vám ukáže indikátor? 

Na stránke indikátora uvidíte vyhodnotenie zdravia batérie, ktoré systém vypočíta na základe mnohých vstupných parametrov – rýchlosti degradácie, aktuálnej kapacity či teploty. Budete tak mať zrozumiteľnú informáciu, či je batéria Xiaomi ešte použiteľná, alebo bude lepšie vymeniť ju za novú. 

Súčasťou indikátora je aj automatické upozornenie, ktoré sa vám zobrazí v prípade, že zdravie batérie klesne pod kritickú hodnotu. V takom prípade viete, že baterku bude nutné vymeniť. 

Alternatívny spôsob kontroly zdravia batérie 

Ak máte starší model smartfónu Xiaomi, respektíve, v nastaveniach neviete nájsť indikátor stavu batérie, využiť môžete tento univerzálny postup. Otvorte si aplikáciu telefónu, ako keby ste chceli niekomu zavolať. Do kolónky, kde sa zadáva telefónne číslo, vložte nasledovný kód: *#*#6485#*#*. 

Zobrazí sa vám stránka s rôznymi kódmi a hodnotami. Všímajte si najmä tieto: 

  • MB_06 – vedľa tohto kódu nájdete presne napísané, v akom stave je batéria. Pokiaľ vidíte text „Good“, baterka je v dobrom stave a ešte nevyžaduje výmenu. 
  • MF_02 – hovorí o počte nabíjacích cyklov od prvého použitia. Tento údaj vás nemusí trápiť, ale je vcelku zaujímavý. 
  • MF_05 – aktuálna kapacita batérie
  • MF_06 – kapacita, ktorú mala úplne nová batéria

Najvýpovednejšie sú teda hodnoty vedľa kódov MF_05 a MF_06. Na základe nich presne vidíte, aká veľká je degradácia batérie. Aby ste získali zrozumiteľnejší údaj, odporúčame vám vykonať nasledovný výpočet – vydeľte hodnotu MF_05 s hodnotou MF_06 a výsledok vynásobte číslom 100. Získate tak hodnotu v percentách, v akom dobrom stave je batéria v porovnaní s novým smartfónom. Pokiaľ vám vyjde hodnota menej ako 80 %, odporúča sa baterku vymeniť za novú. 

Prečo sa rýchlo vybíja batéria Xiaomi? 

Za rýchle vybíjanie môže nielen nižšia kapacita, ale aj veľká záťaž na procesor smartfónu. Ak chcete výdrž batérie na jedno nabitie predĺžiť, vypínajte si pripojenie k internetu či lokalizačné služby, pokiaľ ich nevyužívate. 

Ak sa pýtate, čo najviac žerie baterku Android, sú to práve aplikácie. A to nielen keď ich používate, ale aj pokiaľ bežia na pozadí. Appky, ktoré práve nevyužívate, vždy vymažte z otvorených kariet. 

Praktický tip – aby batéria na vašom smartfóne mala čo najdlhšiu životnosť, jej úroveň nabitia by sa mala neustále hýbať medzi 40 – 80 %. Teda, nenabíjajte ju naplno a nedovoľte jej vybíjať sa pod 40 %. 

Výmena batérie Xiaomi 

Pokiaľ je batéria vo vašom smartfóne súca výmeny, stačí sa obrátiť na nás. V našich pobočkách FixServis vám ju na počkanie odborne vymeníme za originálny nový kus. Pokiaľ si ju chcete vymeniť sami, radi vám ju pošleme priamo k vám domov. Využiť môžete aj naše návody na opravu, vďaka ktorým budete presne vedieť, ako pri výmene postupovať a na ktoré chyby si dávať pozor. 

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí