Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Potrebujete nový displej na iPhone? Poradíme, ako si vybrať.

Spoločným znakom všetkých top iPhonov  posledných rokov je  špičkový OLED displej, zaberajúci celú prednú stranu.  Čo keď sa ale takýto displej rozbije?

Potrebujete nový displej na iPhone? Poradíme, ako si vybrať.

V čase svojho odhalenia predstavoval iPhone X bezpochyby najväčšiu (r)evolúciu na poli mobilných zariadení, k akej sa Apple (v rámci svojho portfólia) dovtedy odhodlal.

V tomto článku sa dočítate:

  1. Aké možnosti máte pri výmene prasknutého displeja na iPhone X, Xs, Xs Max, 11 Pro a 11 Pro Max
  2. Prečo nehľadať najlacnejšiu alternatívu
  3. Aké kompromisy vás čakajú pri výbere lacnejších alternatív
  4. Ktoré značky zaručujú vysokú kvalitu

Na prvý pohľad najvýraznejšia zmena sa odohrala na poli dizajnu. Klasické „Home Button“ nahradil displej na celej prednej strane, pričom nové modely charakterizoval aj dosť masívny výrez (notch) v hornej časti obrazovky. Novinkou bola aj zaoblená spodná hrana, vďaka ktorej pôsobil spodný okraj subtílnejšie a elegantnejšie. Zmeny nastali taktiež v použitej technológii - už zastarané LCD vystriedal moderný OLED displej.

Prasknutý displej na iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone 11 Pro alebo iPhone 11 Pro Max? Existuje niekoľko možností.

Všetky tieto zmeny výrazne ovplyvnili aj možnosti opravy a servisu rozbitých či inak poškodených displejov. Prvou alternatívou ku drahším (a spočiatku aj nedostupným) OLED displejom boli LCD displeje, ktoré dodnes vynikajú najmä svojou nízkou cenou.

Oplatí sa však zvoliť si práve túto možnosť?

LCD displeje trpia mnohými nedostatkami, ktoré sa výrobcovia snažia vyvážiť práve nižšou cenou. V porovnaní s OLED displejmi poskytujú horší kontrast, menší farebný rozsah i nižší jas. Rozdiel v kvalite jasne dokazuje aj zobrazenie čiernej farby, ktorá u LCD displejov nie je dostatočne tmavá a možno ju skôr považovať za tmavosivú. LCD technológia je navyše aj náročnejšia na spotrebu energie a jej používanie je tak v každom ohľade menej príjemné. K výhodám je možné zaradiť už len vyššiu odolnosť voči vypáleniu statického obrazu. Podľa nášho názoru však nevýhody výrazne prevyšujú výhody a nahradzovanie rozbitého displeja takýmto typom určite neodporúčame.

Chcem kvalitný nový displej – aké mám možnosti?

Zákazníci, ktorí hľadajú vyššiu kvalitu by mali určite siahnuť po OLED technológii. Aj tu si však môžu vybrať z dvoch možností: k dispozícii je cenovo dostupnejší Hard OLED a mierne drahší, zato však kvalitnejší Soft OLED. Ako už napovedajú samotné názvy, jednotlivé displeje sa líšia v „tvrdosti“, ktorá ovplyvňuje aj ich ďalšie vlastnosti.

FixServis OEM výroba FixPremium - Hard OLED FixPremium - Soft OLED Originál
ŠTRUKTÚRA DOTYKU In-cell tempered glass + glass tempered glass + glass tempered glass + glass
VEĽKOSŤ ZOBRAZENIA ★★ ★★ ★★★★ ★★★★
TYP TECHNOLÓGIE TFT OLED AMOLED AMOLED
TECHNOLÓGIA ★★★ ★★★ ★★★★
HRÚBKA ★★ ★★★ ★★★★
JAS ★★★ ★★★ ★★★★
TEPLOTA FARIEB 7654K 6758K 6981K 7084K
ODOLNOSŤ ★★★ ★★★★ ★★★★
CENA ★★★★ ★★★ ★★ ★★
VÝHODY 60-80% lacnejšie ako originál OLED technológia zobrazenia, nízka cena OLED technológia zobrazenia, identická veľkosť zobrazenia ako originál x
NEVÝHODY Šírka spodného zárezu, veľkosť zobrazenia je mierne menšia, väčšia hrúbka Šírka spodného zárezu, veľkosť zobrazenia je mierne menšia Hustota pixelov je nepatrne nižšia ako originál x
PREČO SI VYBRAŤ? Keď hlavnou prioritou je nízka CENA. Keď je dôležitá cena a kvalita obrazu. Keď je dôležitá kvalita za rozumnú cenu.
Fix ODPORÚČA 💡
Keď chcete mať originál.
NAŠE HODNOTENIE ★★★ ★★★★ ★★★★

Cenovo prijateľnejší Hard OLED ponúka výrazne menšiu flexibilitu, čo spôsobuje, že nie je možné dosiahnuť jeho zaoblenie na spodnej hrane, ako je tomu u originálnych displejov. V dôsledku toho majú displeje s touto technológiou hrubší dolný okraj a zariadenia, na ktorých sú nainštalované, pôsobia na dotyk i na pohľad menej luxusne.

Okrem ceny má však táto technológia aj ďalšie výhody. Poskytuje mierne vyšší jas (v podstate totožný s originálnymi displejmi) a statický obraz (napríklad klávesnica) sa do neho vypaľuje o čosi pomalšie ako je tomu u Soft OLED displejov. Vďaka tomu dokáže tento Hard OLED poskytnúť dlhšiu životnosť.

Soft OLED displeje majú svojim spracovaním a vlastnosťami najbližšie k originálu. Sú podobne tenké a vďaka rovnako vysokej flexibilite nepredstavuje ich zaoblenie na spodnom okraji žiadny problém. Poskytujú taktiež rovnaký farebný rozsah, kontrast či životnosť. Vďaka neustále inovovanej výrobe dokážu byť navyše oproti originálnym displejom aj šetrnejšie k batérii.

Vyššia kvalita Fixpremium Soft OLED displeja (obr. hore) je oproti OEM displeju (obr. dole) zrejmá už na prvý pohľad

 

A nevýhody?

Nedostatky Soft OLED displejov sú v podstate len relatívne. Nižší jas je možné dodatočnou kalibráciou (ktorú dokážeme vykonať aj v našom servise) vyladiť na úroveň originálov a vyššia cena je vyvážená naozaj širokým spektrom benefitov. To, že sa jedná o veľmi rozumnú cenu dokazuje aj porovnanie s originálnymi displejmi, ktorých oprava je často aj o viac ako 100 € drahšia. Pre výmenu rozbitého skla či poškodeného displeja preto určite odporúčame práve tento typ displeja.

Oplatí sa ísť po maximálnej autenticite?

Soft OLED displeje ponúkajú bezpochyby najlepší pomer cena/kvalita. Sú takmer na nerozoznanie od originálov, zároveň však umožňuje zákazníkom ušetriť množstvo financií. K dispozícii sú však aj repasované originálne displeje, ktoré ponúkajú maximálnu možnú kvalitu, ktorá je však vykúpená vyššími nákladmi. Z našich skúseností vieme už s istotou povedať, že tieto dodatočné náklady prinášajú len minimálne zlepšenie už tak špičkového displeja (v porovnaní so Soft OLED) a preto táto možnosť nie je tou najvýhodnejšou voľbou.

Porovnanie Soft OLED od Fixpremium (hore) a originálneho displeja (dole).

Čo mi však zaručí naozaj vysokú kvalitu?

V prípade, že zákazník vyžaduje kvalitu za dostupnú cenu, našou prvou voľbou sú vždy displeje Soft OLED značky FixPremium. Zákazník vďaka nej získava zaručenú kvalitu a vlastnosti totožné s tými, ktoré nájde u originálneho repasovaného komponentu alebo aj v úplne novom zariadení. V rámci značky FixPremium je možné vybrať si okrem Soft OLED displejov aj Hard OLED alternatívu. Tá síce poskytuje o čosi menej výhod, je však cenovo dostupnejšia a vďaka značke FixPremium nie je nutné obávať sa ani o jej kvalitu.

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí