Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Potrebujete náhradný displej na notebook? Poradíme Vám, ako si vybrať!

Čaká vás výmena LCD displeja na notebooku? Pokiaľ potrebujete vymeniť rozbitý alebo prasknutý displej, je dôležité vybrať náhradný displej, ktorý bude kompatibilný a teda bude mať rovnaké parametre ako displej pôvodný.

Potrebujete náhradný displej na notebook?  Poradíme Vám, ako si vybrať!

Od čoho závisí kompatibilita jednotlivých displejov?

Kľúčovými parametrami každého LCD displeja sú jeho:

  • Rozlíšenie
  • Veľkosť
  • Konektor

Rozlíšenie udáva, koľko pixelov displej využíva k zobrazeniu obsahu. Udáva sa vo forme šírka x výška, čiže displej s rozlíšením 1600 x 1200 má na šírku 1600 pixelov a na výšku 1200 pixelov. Rozlíšenie zároveň určujte, aký pomer daný zobrazovač má. V prípade rozlíšenia 1600x1200 je tento pomer 4:3.

Štandardné rozlíšenia majú aj svoje zaužívané označenie, a to napríklad:

  1. XGA pre 1024x768
  2. SXGA pre 1280x1024
  3. SXGA+ pre 1400x1050
  4. UXGA pre 1600x1200
  5. QXGA pre 2048x1536
  6. WXGA pre 1280x720; 1280x768; 1280x800; 1366x768
  7. WXGA + pre 1440x900
  8. WSXGA + pre 1680x1050, 1680x945
  9. WUXGA pre 1920x1200, 1920x1080

Najrozšírenejšími pomermi sú 16:9 a 16:10, pričom Windows zariadenia nájdete skôr s pomerom 16:9, zatiaľ čo väčšina počítačov Apple využívajú pomer 16:10.

Ako zistiť rozlíšenie displeja?

Najistejším spôsobom ako zistiť, aké rozlíšenie má váš notebook, je skontrolovať tento údaj na zadnej strane daného displeja. Ak ste však vaše zariadenie zatiaľ ešte nerozobrali, máte k dispozícii aj iné možnosti. Môžete sa napríklad pozrieť do manuálu, ktorý ste dostali spolu so zariadením. Ak máte prístup na internet, môžete si rozlíšenie nájsť na stránkach výrobcu, avšak odporúčame to len v prípade, ak poznáte sériové číslo daného zariadenia a jeho presné modelové označenie. Vyhnete sa tak možnému problému, kedy jeden model môže mať niekoľko rôznych zobrazovačov a pri kúpe nového LCD displeja by ste mohli vybrať nesprávnu alternatívu. Existujú taktiež webstránky, ktoré rozlíšenie vášho notebooku zistia za vás.

Veľkosť displeja

Veľkosť displejov je vyjadrovaná v palcoch (1 palec = 2,54 cm) a je to diagonála z jedného rohu displeja do protiľahlého rohu. Na trhu je možné nájsť displeje s veľkosťou displeja väčšinou od 9 do 17 palcov. Presnú veľkosť vášho LCD displeja zistíte pomocou modelového označenia. 

Konektor 

Konektor spája LCD displej so zvyškom zariadenia a je teda nesmierne dôležité vybrať náhradný zobrazovač s totožným konektorom. Väčšina displejov využíva jeden z týchto dvoch:

30-pin video konektor
Tento konektor podporuje maximálne rozlíšenie 3,840 x 2160 pixelov a displeje bez dotykového ovládania.

40-pin eDP/Touch alebo QHD+
O niečo modernejší 40-pinový konektor podporuje vyššie maximálne rozlíšenie ako 30-pinový variant a zároveň podporuje aj dotykové ovládanie.

Podsvietenie

Niektoré LCD displeje môžu ešte stále využívať zastaralé CCFL podsvietenie, u veľkej väčšiny notebookov vyrobených po roku 2010 však nájdete už modernejšie a úspornejšie LED podsvietenie. Tomuto faktoru tak nemusíte venovať toľko pozornosti.

Typy displejov

LCD panely notebookov sa však od seba neodlišujú len konektormi či rozlíšením, ale aj rôznymi ďalšími špecifikami, kvôli ktorým rozlišujeme hneď niekoľko konkrétnych typov displejov:

Nanoedge: nanoedge displeje majú len minimálne rámčeky, vďaka čomu je možné aj do naozaj malého zariadenia vložiť relatívne veľký displej. To zvyšuje užívateľský komfort, nakoľko aj v kompaktnom zariadení môže byť ukrytý veľký displej, ktorý je pre prácu či konzumáciu obsahu vždy lepší a pohodlnejší.
Matné displeje: matné displeje využívajú špeciálnu antireflexnú vrstvu, vďaka ktorej pri ich používaní narazíte na len minimálne odlesky. Oproti lesklým displejom môžu poskytovať mierne horší obraz, nakoľko prepúšťajú menej svetla a obraz je tak menej živý a kontrastný ako u lesklých obrazov.
Lesklé displeje: lesklé displeje poskytujú živý obraz s hlbokou čiernou a jasnou bielou farbou. Ich zobrazovacie schopnosti možno celkovo považovať za lepšie ako tie, ktoré nájdeme u matných displejov. Ich nevýhodou sú však časté odlesky a na ich použiteľnosť výrazne vplýva to, kam ich umiestnite. Svetlo prenikajúce cez okná miestnosti môže používateľovi obraz na takýchto displejoch značne znehodnotiť.
Slim displeje: slim displeje poskytujú veľmi tenký profil, ktorý však nijak neukrajuje z ich zobrazovacích schopností. Slim displeje preto nájdete na top zariadeniach, ktoré sa snaží výrobca učiniť nielen čo najlepšími, ale aj kompaktnými a vizuálne príťažlivými. Čoraz tenšie displeje navyše umožňujú výrobcom, aby do zariadení pridávali stále väčšie batérie.
Fat displeje: fat displeje prišli k svojmu názvu najmä z dôvodu príchodu už spomenutých slim displejov. Tie oproti nim oplývajú menšou hrúbkou pri zachovaní rovnakých zobrazovacích schopností (často aj lepších). Fat displeje sú cenovo dostupnejšie a nájdete ich v zariadeniach nižších kategórií.

(na obrázku vidíte porovnanie matného displeja - vľavo a lesklého displeja - vpravo)

Prasknutý displej? Výmenu nechajte radšej na profesionálov.

V prípade, že si s výberom i samotnou výmenou neviete dať rady, môžete celý servis zveriť do našich rúk. Postaráme sa o včasnú a profesionálnu výmenu displeja, pričom získate aj záruku na celú opravu. 

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí