Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Optimálne nabíjanie mobilu: Na čo si dávať pozor, aby batéria vydržala čo najdlhšie?

Lítium-iónové batérie, ktoré sa využívajú v moderných smartfónoch, majú pomerne dlhú životnosť. Avšak, taktiež sa postupne opotrebúvajú a strácajú pôvodnú kapacitu. Významnú úlohu v tomto smere zohráva najmä nabíjanie. Na čo by ste si pri ňom mali dávať pozor a ktorým chybám sa vyhýbať? 

Optimálne nabíjanie mobilu: Na čo si dávať pozor, aby batéria vydržala čo najdlhšie?

Mnohí majitelia smartfónov si stále myslia, že optimálne nabíjanie mobilu spočíva vo využívaní maximálnej kapacity baterky. Teda, svoje zariadenie nabíjajú na 100 % a nechávajú ho vybiť takmer do nuly. Hoci starším nikel-kadmiovým batériám takéto zaobchádzanie vyhovovalo, moderným lítium-iónovým dokáže značne skrátiť životnosť. 

Ako sa starať o batériu v mobile? 

V ideálnom prípade by sa mala batéria v smartfóne celý svoj život pohybovať medzi 20 a 80 % nabitia. Teda, smartfón by ste nemali nabíjať na 100 % a do nabíjačky ho pripájajte ešte pred tým, ako sa vybije pod 20 %. 

Baterkám vyhovuje krátke dobíjanie o pár percent, a to aj viackrát v priebehu dňa. Napríklad, keď máte smartfón nabitý na 56 %, pokojne ho na 10 minút zapojte do nabíjačky. Samozrejme, ak občas zariadenie nabijete na 100 %, nič vážne sa nestane. No pokiaľ to budete robiť často a dlhodobo, batéria začne degradovať rýchlejšie. 

A čo nabíjanie mobilu cez noc? 

Keď telefón večer pripojíte do nabíjačky, prirodzene sa vám cez noc dobije na 100 %. Niektoré smartfóny však umožňujú nastaviť, na koľko percent sa má baterka dobiť. Teda, svojmu mobilu viete prikázať, aby sa nenabil na viac ako 80 %. 

Pokiaľ vaše zariadenie takúto možnosť neponúka, nabíjanie mobilu cez noc vám dokáže uľahčiť napríklad časovač do zásuvky, tvz. SMART zásuvka. Na ňom si jednoducho nastavíte, aby sa telefón nabíjal len v krátkych intervaloch, viackrát počas noci. 

Pozor na vysoké teploty 

Kombinácia vysokej teploty (nad 40 stupňov Celzia) a nabitia na 100 % škodí baterke v smartfóne najviac. Preto sa vyhýbajte nabíjaniu počas toho, ako na zariadenie priamo svieti slnko. 

Výskumy však prišli na to, že optimálne nabíjanie mobilu prebieha pri teplotách 25 – 40 stupňov Celzia. V tomto smere dokáže dobre pomôcť bezdrôtová nabíjačka. Tá batérii neškodí, práve naopak – tým, že môže spôsobiť mierne zahrievanie telefónu, prispieva k tvorbe ideálnych podmienok na nabíjanie. 

Tipy, ako rýchlo nabiť mobil

Chcete, aby sa váš telefón nabíjal čo najrýchlejšie?

Vyskúšajte počas dobíjania aktivovať letový režim. Alebo ešte lepšie, telefón úplne vypnite. Nebude tak spotrebúvaná žiadna energia a baterka sa nabije za kratší čas. Používajte oficiálny adaptér odporúčaný výrobcom. A v neposlednom rade, nabíjajte pri teplotách 25 – 40 stupňov Celzia. 

Výmena batérie za novú 

Aj keď budete svoje zariadenie nabíjať v súlade so všetkými našimi tipmi, baterka bude postupne strácať svoju kapacitu. Síce pomaly, ale tomuto prirodzenému opotrebeniu sa jednoducho nevyhnete. Pokiaľ jej kapacita klesne pod 80 %, je vhodné rozmýšľať nad výmenou. Totižto, degradovaná batéria nielenže nevydrží dostatočne dlho na jedno nabitie, ale naviac môže spôsobiť pokles výkonu procesorov. 

Novú batériu do svojho zariadenia iPhone si môžete zakúpiť v našom e-shope. V ponuke nájdete aj FixPremium Apple batérie, ktoré sú lacnejšie ako originál, avšak majú rovnakú kvalitu a kapacitu. Pre majiteľov smartfónov s operačným systémom Android máme k dispozícii veľký výber originálnych batérií rôznych značiek. 
 

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí