Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

DIY batéria MacBook: Servisná revolúcia, na ktorú sme čakali!

Kým v poslednom desaťročí sa snažili vývojári Apple čo najviac skomplikovať prácu neautorizovaným servisom, aktuálne sa situácia mení. Dôkazom je baterka MacBook Pro, ktorej výmenu zvládne aj bežný užívateľ. Tá je zároveň predzvesťou, že v najbližšom období môžeme zo strany tohto amerického giganta čakať veľké zmeny v oblasti servisu. 

DIY batéria MacBook: Servisná revolúcia, na ktorú sme čakali!

V našom nedávnom článku sme vás informovali o prevratnej novinke, ktorú Apple chystá na rok 2022 – tzv. Self Service Repair, ktorý spočíva v sprístupnení originálnych náhradných dielov a návodov na opravy aj neautorizovaným technikom. A práve nový MacBook Pro je pekným príkladom, ako sa tomuto novému programu prispôsobujú samotné zariadenia. 

Ako vyzerala výmena batérie MacBook Pro doteraz? 

Od predstavenia prvého Retina MacBooku Pro v roku 2012 mali technici pri výmene batérie viac práce ako v prípade mnohých konkurenčných značiek. Politika spoločnosti Apple bola nastavená jasne – zariadenia by mali opravovať len značkové servisy, prípadne autorizované servisné centrá. 

MacBook Pro batéria preto bola v notebooku prilepená, čo významne sťažovalo jej demontáž. Nehovoriac o celkovo komplikovanom prístupe, ktorý zvyšoval riziko, že neskúsený technik pri pokuse o svojpomocnú opravu niečo poškodí. 

DIY batéria MacBook – sen každého technika! 

Nový MacBook Pro má konštrukciu pozmenenú tak, aby umožňovala aj menej skúseným technikom jednoduchý prístup. V rámci Self Service Repair si totižto svoje zariadenie bude môcť doma opravovať každý. Stačí si kúpiť originálne príslušenstvo a náhradné diely zo špecializovaného Apple e-shopu. K dispozícii budú taktiež originálne servisné manuály.

Kým bude táto novinka spustená aj u nás, môžete pri opravách zatiaľ využívať návody dostupné na našom webe. 

Keď dáte dolu kryt spodnej časti zariadenia, naskytne sa vám pohľad, aký ste už dlhé roky nevideli – baterka MacBook Pro je ihneď jednoducho prístupná, neskrýva sa niekde hlboko pod základnou doskou. Nie je prilepená ani uchytená skrutkami. Práve naopak, dokonca na nej nájdete výrezy, ktoré uľahčujú jej vysunutie z držiaka. Výmena je tak skutočne rýchla a jednoduchá. 

Kedy je potrebná MacBook 2021 výmena batérie? 

Napriek tomu, že moderné lítium-iónové MacBook Pro batérie sa vyznačujú dlhou životnosťou (mali by zvládnuť 1000 cyklov), pri aktívnom používaní postupne strácajú svoju kapacitu. To, v akom stave je baterka zariadenia, sa dá jednoducho zistiť v nastaveniach. Stačí kliknúť na položku „Batéria“ a „Zdravie batérie“. Zobrazí sa vám aktuálna maximálna kapacita, na základe ktorej je možné jednoducho vyhodnotiť, či je potrebná výmena alebo nie. 

V každom prípade, DIY batéria MacBook Pro je dobrým signálom, že Apple to so svojím Self Service Repair programom myslí naozaj vážne. Podobný trend môžeme očakávať aj v ďalších nových zariadeniach, či už iPhone, iPad alebo Mac. 

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí