Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Bezdušová pneumatika na elektrickú kolobežku

Zrejme každý, kto pravidelne a dlhodobo využíva niektorú z elektrických kolobežiek Xiaomi, už narazil na problém, ktorým je defekt pneumatiky. V lepšom prípade si to všimnete ešte predtým, než sa vydáte na cestu. Pneumatika je mäkká a ani po niekoľko minútovom fúkaní sa na tom nič nezmenilo. V horšom prípade si defekt všimnete až počas jazdy. Na najhoršom možnom mieste, v najhoršej možnej chvíli. Rýchlosť začne klesať, s kolobežkou sa ťažšie manévruje a vám je zrazu jasné, čo sa stalo.

Bezdušová pneumatika na elektrickú kolobežku

Okrem defektu sa tak dostaví aj frustrácia a nakoniec aj potreba pneumatiku vymeniť. Nie je pritom až tak podstatné, či sa jedná o defekt prednej alebo zadnej pneumatiky - zdĺhavý a náročný proces výmeny vás čaká v oboch prípadoch. Jedným z riešení je pneumatiku vždy vlastnoručne vymeniť. V podstate na to potrebujete len základné nástroje a trochu sily. 

Výhody bezdušovej pneumatiky

Nemusí však prejsť veľa času a defekt musíte riešiť znovu. A tu už mnoho používateľov hľadá iné, trvácnejšie riešenie. Tým je bezpochyby bezdušová pneumatika. Bezdušová pneumatika, ako napovedá už jej názov, nevyužíva tzv. dušu a plášť, ale pozostáva len z jedného kusu gumovej zmesi. Tá dokáže vďaka svojej jednoliatej štruktúre lepšie odolávať rôznym ostrím predmetom, nerovným povrchom či prudkým nárazom. Keďže bežným používaním ju v podstate nie je možné zdeformovať, bezdušová pneumatika je zrejme poslednou pneumatikou, ktorú budete potrebovať. To však nie sú všetky výhody bezdušovej pneumatiky. Vďaka väčšej pevnosti poskytuje tento typ prezutia aj nižší valivý odpor pneumatiky, takže na jej pohyb je nutné spotrebovať menej energie. Čo to znamená v praxi? Dlhší dojazd. Ten môže pri základnej Xiaomi kolobežke predstavovať aj pár kilometrov, čo je pri priemernom dojazde okolo 20 km naozaj slušný nárast. S tvrdším profilom a teda nižším valivým odporom súvisí ešte jedna výhoda, ktorou je vyššia rýchlosť. Celkovo tak možno povedať, že bezdušová pneumatika vás dopraví ďalej, rýchlejšie a najmä spoľahlivejšie. 

Nevýhody bezdušovej pneumatiky

Každá minca má samozrejme dve strany a inak tomu nie je ani pri bezdušovej pneumatike. Množstvo majiteľov kolobežiek Xiaomi, ktorí prešli na plné pneumatiky, zaznamenalo nižší komfort jazdy. To je samozrejme spôsobené vyššou tvrdosťou pneumatiky, ktorá pohlcuje menej nerovností a jazda s ňou tak môže byť menej pohodlná. Veľmi to však záleží na povrchu, po ktorom jazdíte. Pokiaľ je ním rovný chodník či cesta, prechod na bezdušovú pneumatiku je určite krok správnym smerom. Pokiaľ viete, že vo vašom okolí alebo na vašej pravidelnej trase je väčšina povrchu nerovná, môže byť horšie pohlcovanie nerovností závažnejším problém. 

Typy bezdušových pneumatík

Existujú samozrejme rôzne typy bezdušovej pneumatiky na kolobežky Xiaomi. Všetky sa vyznačujú nielen vysokou odolnosťou, ale aj protišmykovou úpravou povrchu a dobrou priľnavosťou na cestu, čo oceníte najmä pri daždi.

1.    Fluorescenčná/farebná

Tento typ bezdušovej pneumatiky je vyhľadávaný najmä pre jej vzhľad. Vybrať si môžete napríklad fluorescenčnú, ktorá výborne poslúži pri jazde počas zníženej viditeľnosti. Okrem zaujímavého vzhľadu vám tak poskytne aj väčšiu bezpečnosť. Podobne zaujímavé sú aj rôzne farebné prevedenia, ktoré síce nesvietia v tme, zato však ponúkajú možnosť ako oživiť vzhľad vašej Xiaomi kolobežky.

2.    Plná pneumatika - čierna s dierami

Tento typ ponúka síce len obyčajný a ničím nezaujímavý vzhľad, vďaka jeho zaoblenejšiemu tvaru však docielite lepšiu manévrovatelnosť s vašou kolobežkou, než ako je tomu u predošlého typu. 

3.    Plná pneumatika - čierna bez dier

Posledný typ predstavuje akýsi kompromis medzi predošlými bedzušovými pneumatikami a klasickými pneumatikami s dušami. Je vyrobená z mäkšej gumovej zmesi, vďaka čomu lepšie absorbuje jednotlivé nerovnosti, zároveň však nedokáže ponúknuť rovnako vysoký dojazd ako tvrdšie varianty.


 TIP: Pokiaľ si nie ste istý, máme pre vás malú radu. Skúste si nechať vymeniť pneumatiku iba na jednom kolese, konkrétne zadnom. Komfort vašej jazdy to až tak výrazne neovplyvní a zároveň získate o čosi väčší dojazd, resp. rýchlosť a najmä o polovicu menej starostí. 

Ak s výmenou pneumatiky na vašej Xiaomi kolobežke nemáte skúsenosti, obráťte sa radšej na nás. Vyhnete sa tak možnému poškodeniu vášho zariadenia (rôzne škrabance nie sú  pri neodbornej výmene ničím neobvyklým) a ušetríte si zrejme aj celé hodiny namáhavej práce. U nás vám pneumatiku vymeníme pomocou profesionálnych nástrojov rýchlo a spoľahlivo. 

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí