Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Apple power management: Ako využívať batériu vo vašich zariadeniach čo najefektívnejšie?

Určite pre vás nie je žiadnou novinkou, že kapacita iPhone, iPad, Apple Watch a MacBook batérií s postupom času klesá. Zariadenia tak postupne strácajú výdrž na plné nabitie a dokáže byť ovplyvnený ich výkon. Avšak, tento prirodzený proces degradácie je možné spomaliť, pokiaľ dodržíte niekoľko základných pravidiel. Na čo si treba dávať pozor? 

Apple power management: Ako využívať batériu vo vašich zariadeniach čo najefektívnejšie?

Hneď prvým dôležitým krokom, ktorý dokáže výrazne ovplyvniť Apple power management, je aktualizácia operačného systému. Vývojári neustále pracujú na tom, aby softvér prispieval k šetreniu batérie a predlžoval jej životnosť. Nové verzie OS obvykle prinášajú drobné zmeny, ktoré zefektívňujú vyžívanie energie a robia tak zariadenie úspornejším. Uistite sa teda, že svoj iPhone, iPad či Mac máte aktualizovaný na najnovší operačný systém. 

Batéria iPhone: pozor na teplotu 

Apple uvádza, že v ideálnom prípade by ste vaše zariadenia mali prevádzkovať a skladovať pri teplotách 16 – 22 stupňov Celzia. Vtedy má batéria ideálne podmienky na správne fungovanie a nabíjanie. Samozrejme, v realite sa do takýchto teplôt zmestíte len málokedy. Horným teplotným limitom je v prípade zariadení iPhone 35 stupňov Celzia. Dlhodobá prevádzka nad touto teplotou spôsobuje väčšiu degradáciu batérie, a teda rýchlejší pokles jej kapacity. Spodným limitom, pod ktorým už dochádza k väčšiemu opotrebeniu, je teplota 0 stupňov Celzia. To isté platí aj pre iPad a Apple Watch. 

MacBook by ste v ideálnom prípade mali prevádzkovať v teplotnom rozmedzí 10 – 35 stupňov Celzia. 

Problémom môže byť kryt 

Pokiaľ vás trápi iPhone problém s batériou, jeho príčinou môže byť kryt alebo obal. Ako je to možné? Často dochádza k tomu, že obal znemožňuje správne chladenie zariadenia. Pri nabíjaní a prevádzke sa pod ním akumuluje teplo, v dôsledku čoho je batéria vystavená teplotám vyšším ako 35 stupňov Celzia. Dochádza tak k jej rýchlejšiemu opotrebeniu. Pri nabíjaní preto odporúčame kryt odstrániť. 

Správne dlhodobé skladovanie 

Pokiaľ svoje zariadenie dlhšie nepoužívate, odporúčame nechať ho nabité na 50%. Pri dlhodobom nevyužití približne každých 6 mesiacov batériu opätovne dobite na polovicu, keďže v priebehu týždňov sa bude postupne vybíjať, aj keď je zariadenie úplne vypnuté. 

Prečo sa rýchlo vybije iPhone? 

Príčinou rýchleho vybíjania iPhone môže byť degradovaná batéria, ale aj neefektívny Apple Power Management. Čo viete spraviť pre to, aby vaše zariadenie vydržalo dlhšie? 

Je to skutočne jednoduché. V nastaveniach kliknite na položku „Batéria“, kde nájdete kompletný prehľad, na čo sa energia z vašej batérie využíva. Uvidíte, ktoré aplikácie ju „žerú“ najviac. Pokiaľ obmedzíte ich používanie, na plné nabitie vám iPhone vydrží dlhšie. Po otvorení možnosti „Zdravie batérie“ sa vám zobrazí údaj, aká je jej maximálna kapacita. Pokiaľ je na úrovni 80 % a menej, je vhodné vymeniť ju za novú. 

Praktický tip – pokiaľ telefón nepoužívate, vypnite si dátové pripojenie, wi-fi či lokalizačné služby. Tieto funkcionality dokážu veľmi rýchlo vybíjať batériu. Značnú časť energie môžete ušetriť aj znížením jasu displeja. 

Prečo sa mi rýchlo vybije MacBook a iPad? 

Aj v prípade zariadení MacBook a iPad platí, že veľkým „žrútom“ batérie sú lokalizačné služby či pripojenia k internetu. Výdrž batérie dokážete citeľne zvýšiť aj obmedzením jasu displeja. Predsa len, obrazovka iPadov a MacBookov je neporovnateľne väčšia ako v prípade smartfónov, teda výraznejšie prispieva k úbytku energie. 

Dlhšiu výdrž batérie docielite aj tým, že vypnete aplikácie, ktoré zbytočne bežia na pozadí. Dobrým pomocníkom je Energy Saver, ktorý je dostupný nielen v prípade zariadení MacBook a iPad, ale aj iPhone. Ten pri nízkej úrovni nabitia batérie automaticky obmedzí niektoré funkcie, aby ušetril čo najviac energie. 

Výmena Apple batérie 

Pokiaľ v menu batérie prídete na to, že jej kapacita je niekde na úrovni 80 %, neostáva vám nič iné, než ju vymeniť za novú. Našťastie, nová batéria nie je tak drahou položkou. Vďaka nej bude vaše zariadenie fungovať ako nové a môžete pocítiť aj lepší výkon. V našom e-shope nájdete kvalitné batérie do všetkých zariadení Apple. Pokiaľ máte záujem aj o výmenu batérie, stačí navštíviť niektorý z našich servisov, kde vám ju naši skúsení technici vymenia na počkanie. 

Tip pre technikov: V prípade, že ste technik a máte pred sebou výmenu Apple batérie, odporúčame vám siahnuť po FixPremium Apple batériách, ktoré majú rovnakú kapacitu a kvalitu ako originál, vynikajú však výrazne nižšou cenou. 

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí