Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Ako skontrolovať zdravie batérie na zariadení so systémom Android?

Zdravie batérie je veľmi dôležitým faktorom, ktorého stav síce nie je na prvý pohľad zjavný (tak ako napríklad stav displeja alebo tela zariadenia), avšak do veľkej miery určuje použiteľnosť daného zariadenia. Akékoľvek výkonné a šikovné zariadenie je bez adekvátnej batérie viac-menej nepoužiteľné. Aj batérie s obrovskými kapacitami však postupom času strácajú na sile a výdrž zariadenie tak môže postupne, niekedy však aj náhle a nečakane klesnúť. Na zdravie batérie, čiže jej maximálnu kapacitu i rýchlosť vybíjania, je teda dobré dávať pozor a pravidelne ho kontrolovať. 

Ako skontrolovať zdravie batérie na zariadení so systémom Android?

Kontrola zdravia batérie na smartfónoch s OS Android

Pokiaľ vlastníte mobil s operačným systémom Android, zrejme viete, že zdravie batérie nie je informácia, ktorá by bola tak úplne po ruke. Na rozdiel od zariadení značky Apple, ktoré majú túto funkciu dostupnú vždy v nastaveniach, v “androidoch” je zdravie batérie podstatne horšie dostupné. Dobrou správou však je, že s trochou trpezlivosti môžete mať túto funkciu/informáciu už o pár minút k dispozícii aj vy. Poďme sa pozrieť, ako na to.

Ako zistiť zdravie batérie na android zariadeniach?

Prvý spôsob, ktorý si teraz ukážeme, môže vyzerať trochu pofidérne. Navyše, nie vždy funguje, ale v prípade, že ho práve vaše zariadenie podporuje, jedná sa o najrýchlejší spôsob, ako si zdravie batérie skontrolovať. Stačí nasledovať tieto 2 kroky:

  1. Otvorte číselník
  2. Zadajte kód * # * # 4636 # * # *
  3. V zobrazenom menu kliknite na “Informácie o batérii” (Battery Information)

Druhý spôsob síce vyžaduje stiahnutie novej aplikácie, máte však istotu, že bude fungovať. V obchode Play je možné nájsť obrovské množstvo aplikácií, ktoré ponúkajú prehľad o zdraví batérie a ďalšie užitočné funkcie. Ak sa chcete vyhnúť zdĺhavému vyberaniu, odporúčame stiahnuť si rovno aplikáciu AccuBattery. Je spoľahlivá, prehľadná a hlavne zadarmo.

Po nainštalovaní aplikácie ju stačí otvoriť a po kliknutí na záložku Zdravie (Health) môžete skontrolovať stav vašej batérie. Aplikácia vám okrem toho ponúkne aj ďalšie informácie, a to vrátane aktuálnej maximálnej kapacity (čiže koľko percent z pôvodnej kapacity je možné ešte naozaj využívať) či odhadovaného času do vybitia. Presnosť jednotlivých údajov môže byť zo začiatku mierne pochybná - odporúčame preto počkať zopár cyklov (vybitie-nabitie zariadenia) a dáta by mali byť značne spoľahlivejšie. 

Tipy ako šetriť zdravie batérie a udržať ho na vysokej úrovni čo najdlhšie

  1. Pokiaľ dbáte na stav vášho mobilu a chcete, aby zostal plne funkčný a použiteľný čo najdlhší čas, odporúčame dodržiavať nasledujúce tipy, ktoré vám pomôžu udržať zdravie batérie v použiteľnom stave čo najdlhšie.
  2. Nevybíjajte zariadenie úplne na 0 % a nenabíjajte ho až na 100 %
  3. Udržujte stav batérie medzi 20-40 až 80 %
  4. Vyhnite sa rýchlemu nabíjaniu (tzv. fast charging)
  5. Nevystavujte zariadenie extrémne vysokým teplotám, najmä počas nabíjania
  6. Používajte iba originálne ale iné dôveryhodné nabíjačky a káble
  7. Nenabíjajte počas noci (na 100 %)

V prípade, že zdravie vašej batérie je pod 80%, odporúčame jej výmenu. Tá je často finančne výrazne výhodnejšia ako výmena celého zariadenia. Váš mobil tak získa doslova druhý dych a bude vám dosť možno bez problémov slúžiť ešte niekoľko rokov. 

V našom servise používame k výmenám výhradne vysoko-kvalitné náhradné diely od overených výrobcov a každý servisný úkon vykonáva skúsený a kvalifikovaný technik. Máte tak istotu, že výmena bude vždy kvalitná a rýchla.

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí