Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Ako sa vyhnúť problémom s flex káblom?

Robí vám flex kábel starosti? Poradíme vám, ako sa vyhnúť jeho poškodeniu.

Ako sa vyhnúť problémom s flex káblom?

Čo je to flex kábel?

Flex kábel, označovaný aj ako FFC (Flat flexible cable) je nesmierne dôležitou a neoddeliteľnou súčasťou každého smartfónu či napríklad aj tabletu. Hoci možnosti jeho využitia sú oveľa širšie, v mobiloch slúži flex kábel primárne na prepojenie základnej dosky (tzv. motherboard) s LCD displejom. 

 

Prečo je flex kábel náchylný na poškodenie?

Flex kábel, ako už napovedá aj jeho názov, je veľmi flexibilnou plochou súčiastkou, vyrobenou za účelom prepojenia dvoch častí zariadenia, vo veľmi obmedzenom priestore. Zrejme najlepším  príkladom sú moderné smartfóny. V snahe vytvoriť čo najtenšie zariadenia boli výrobcovia nútení prísť s riešením, ktoré by dokázalo spoľahlivo prenášať údaje z displeja na základnú dosku (a naopak) a zároveň by nevyžadovalo príliš veľa priestoru. Flex kábel to vďaka svojej konštrukcií a flexibilite skutočne dokáže, daňou za jeho schopnosti je však jeho zvýšená náchylnosť na rôzne druhy poškodenia.

Ako zistím, že je flex kábel poškodený? 

Najlepšou indikáciou, že došlo k poškodeniu flex kábla, je nefunkčnosť displeja, respektíve jeho náhodné výpadky. Takéto zariadenie je samozrejme nepoužiteľné. Je preto veľmi dôležité, dbať na maximálnu opatrnosť pri akomkoľvek úkone, pri ktorom dochádza k otvoreniu zariadenia.

Najčastejšie príčiny poškodeného flex kábla

Ako odborníci a profesionáli s dlhoročnými skúsenosťami z opravovania mobilných zariadení vieme, ako ľahko sa môže flex kábel poškodiť. Ak teda nechcete zbytočne vyhadzovať peniaze za náhradné diely a súčiastky, odporúčame vyhnúť sa nasledujúcim chybám pri oprave flex káblu. 

  1. Zlé uloženie flex kábla v zariadení
  2. Nesprávna manipulácia s flex káblom
  3. Poškodenie v dôsledku zovretia/vyvinutia tlaku na kábel
  4. Používanie nesprávnych nástrojov
  5. Kontakt flex káblu s lepidlom 

Najčastejšími dôvodmi, prečo je flex kábel poškodený, je zlé uloženie tejto súčiastky a používanie nesprávnych nástrojov. Pre správnu a bezpečnú manipuláciu odporúčame vždy používať na to určené profesionálne nástroje a určite sa vyhnite používaniu kovových nástrojov. Flex kábel môžu veľmi ľahko poškodiť a znefunkčniť tak celý displej i zariadenie. 

 

Zlá manipulácia zase úzko súvisí s finalizáciu opravy. Povedzme, že ste úspešne vymenili displej, spojili ho prostredníctvom flex kábla so základnou doskou a chcete zariadenie opätovne spojiť dohromady. Práve v tomto momente však často dôjde k poškodeniu kábla, nakoľko pri jeho ukladaní zvolíte nesprávne umiestnenie a kábel sa pri zavretí zariadenia zlomí alebo inak poškodí. Ak vám teda chýbajú skúsenosti s takouto opravou, odporúčame si otvorené zariadenie vždy najskôr nafotiť, aby ste tak mali k dispozícii jednoduchý návod, ako kábel po výmene zase uložiť.

Hľadáte kvalitné náhradné diely a príslušenstvo na opravu a servis mobilných zariadení? Sme najväčším predajcom a distribútorom náhradných dielov na mobily či tablety v Bratislave, i na celom Slovensku. Na našom e-shope nájdete okrem flex káblov aj ďalšie náhradné diely vrátane LCD displejov a množstva ďalších kvalitných súčiastok. 

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí