Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Ako používať elektrokolobežku Xiaomi?

Elektrokolobežky sú v súčastnosti nesmierne populárne a rozšírené dopravné prostriedky, ktoré našli svoje využitie najmä v mestách. Ak zvažujete pre kúpu takéhoto zariadenia, určite ste narazili na produkty značky Xiaomi. Táto čínska značka v posledných rokoch zaplavuje trh elektrickými kolobežkami, ktoré zaujmú nielen dizajnom, ale aj priaznivou cenou, dojazdom či ľahkou manipulovateľnosťou. Práve na posledný faktor, manipulovateľnosť a celkové používanie elektrických kolobežiek Xiaomi sa zameriame v tomto článku.

Ako používať elektrokolobežku  Xiaomi?

Zapnutie/vypnutie

Začneme úplným základom a teda zapnutím. Všetky elektrické kolobežky Xiaomi spája spoločný prvok, a to zapínacie/vypínacie tlačidlo na spodnej strane riadiacej jednotky, ktorá je umeistnená medzi riadidlami. Pre zapnutie stačí toto tlačidlo 1-krát stlačiť. Vypnutie potom vykonáme dlhým podržaním tohto tlačidla. Zapnutie aj vypnutie sprevádzajú 2 rôzne, ľahko zapamätateľné zvuky - krátky pri zapnutí a dlhý pri vypnutí. Zapnutie kolobežky signalizuje aj štvorica LED diód, prípadne malého displeja, ktoré nájdeme umiestnené nad tlačidlom.

Svetlo a ekomód

Ďalšie dve veľmi dôležité funkcie sú taktiež ovládané pomocou už spomínaného tlačidla. Pre zapnutie svetla (predného - umiestneného na prednej strane riadiacej jednotky) stačí pri zapnutej kolobežke znovu krátko stlačiť tlačidlo. Pre zapnutie ekomódu, ktorý automaticky zníži maximálnu rýchlosť a predĺži dojazd, je potrebné tlačidlo stlačiť 2-krát za sebou.

Nabíjanie

Pre spustenie nabíjania stačí zapojiť príslušnú koncovku do kolobežky (nabíjací port sa nachádza dole, na bočnej strane tela kolobežky) a následne nabíjačku zapojiť do siete. Stav nabitia si môžeme skontrolovať pomocou LED diód (každá predstavuje cca. 25 % batérie) alebo displeja, prípadne prostredníctvom aplikácie v mobile. Pri nabíjaní je dobré spomenúť aj zopár dôležitých tipov, vďaka ktorým predĺžite životnosť vašej kolobežky.

  1. Akumulátor nikdy nevybíjajte až na 0%
  2. Kolobežku môžete zapojiť do siete po každej jazde
  3. V prípade nepoužívania udržiavajte akumulátor nabitý aspoň na 50%

Zloženie

Pre lepšiu skladnosť a ľahší prenos je možné elektrické kolobežky Xiaomi jednoducho zložiť. Skladací mechanizmus pozostáva z kĺbu v dolnej časti riadidiel, ktoré sa pomocou zvončeka následne uchytávajú na malý háčik na zadnom blatníku. Pre rozloženie kolobežky je nutné zvonček najskôr uvoľniť a dať riadidlá do takmer zvislej polohy. Následne ich môžeme zabezpečiť pomocou kovovej páčky, ktorú uvedieme taktiež do takej polohy, aby bola rovnobežne z riadidlami. Celý mechanizmus následne ešte zaistíme pomocou otočnej poistky. Zloženie vykonáme presne opačne.

Jazda

Pre akceleráciu slúži spínač na pravej strane riadidiel. Jeho aktivácia je však podmienená manuálnym uvedením kolobežky do pohybu, k čomu najlepšie poslúži odraz pomocou nohy, podobne ako na klasickej kolobežke. Následne už môžeme pomocou spínača akcelerovať. Pre jazdu konštantnou rýchlosťou je možné využiť funkciu tempomatu, ktorú spustíme dlhým podržaním spínača v rovnakej polohe (ak nie je funkcia prostredníctvom aplikácie vypnutá). Počas jazdy odporúčame stáť oboma nohami na tele kolobežky (spodná časť, v ktorej je uložený akumulátor) v polohe, ktorá vám najviac vyhovuje (nohy možno mať vedľa seba či za sebou). 

Brzdenie

K brzdeniu na elektro-kolobežkách Xiaomi dochádza dvoma spôsobmi. Prvý využíva rekuperáciu energie, čiže spracovávanie kinetickej energie, ktorá je ukladaná naspäť do akumulátora. Intenzitu tejto rekuperácie je možné nastaviť v aplikácii. Jej spustenie docielime uvoľnením spínača akcelerácie, prípadne vypnutím tempomatu. Druhým spôsobom, ako brzdiť, je využitie klasickej brzdy. Pre jej aktiváciu je nutné stlačiť páčku na ľavej strane riadidiel. 

Elektrokolobežky, najmä tie od Xiaomi, sú veľmi praktickým a dostupným dopravným prostriedkom, ktorý dokáže okrem šetrenia času priniesť aj zážitok z jazdy. Bohužiaľ, rovnako ako iné dopravné prostriedky a zároveň aj elektronika, ani tieto zariadenia sa nevyhnú rôznym poruchám a poškodeniam. Ak hľadáte rýchly a spoľahlivý servis pre svoju kolobežku (nemusí sa jednať len o značku Xiaomi), určite navštívte jednu z našich servisných pobočiek. V najrýchlejšom možnom čase vám opravíme vzniknuté závady, či už sa bude jednať o defekty, výmeny pneumatík za bezdušové alternatívy alebo iné servisné úkony. Navyše, k dispozícii budete mať aj širokú ponuku doplnkov či náhradných dielov, s ktorých výberom vám veľmi radi poradíme.

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí