Fixservis logo
0
0 €
Zdieľať

Ako čistiť Playstation 4?

Playstation 4 (a Playstation 4 PRO), skrátene aj PS4, patrí medzi najpopulárnejšie herné konzoly všetkých čias. Aj po príchode PS5 sa tento model stále teší veľkej popularite medzi svojimi majiteľmi a zrejme tomu tak ešte aspoň niekoľko rokov bude. Aby vám však potešenie z hrania hier mohla prinášať čo najdlhšie, nie je naškodu jej z času na čas venovať trochu pozornosti. Ako to myslíme? 

Ako čistiť Playstation 4?

Ako každá bežná elektronika, aj Playstation je náchylná na rôzne poškodenia či postupné opotrebovanie. Aby ste tomu predišli, je vhodné dbať na niekoľko dôležitých faktorov. 

Máte svoju Playstation vhodne umiestnenú?

Vhodné miesto pre vašu hernú konzolu by malo spĺňať niekoľko podmienok. Malo by sa jednať o celkovo suché a čisté prostredie, bez výraznejšie prášenia. Playstation by mala byť zároveň umiestnená na takom mieste, kde bude mať dostatok priestoru pre kvalitné odvetrávania a teda aj chladenie. Určite teda neodporúčame ukladať ju do tesných poličiek či klásť na ňu alebo tesne vedľa nej iné predmety, ktoré by mohli obmedzovať schopnosť ventilátoru chladiť celé zariadenie. 

Čistenie Playstation

Ak aj máte Playstation správne uloženú a v danej miestnosti panujú vhodné podmienky (čiže nie je v exteriéri alebo vystavená prílišnej vlhkosti a pod.), stále platí, že svoje zariadenie by ste mali pravidelne čistiť. Zabránite tak zníženiu výkonu, prípadne inému, v krajnom prípade aj trvalému poškodeniu celej konzoly. Zníženie výkonu v dôsledku prehriatia sa prejaví zvýšeným hlukom a v krajnom prípade aj tzv. červenou čiarou smrti. Jej názov je možno desivý, jej existencia však už našťastie oveľa menej. Ak sa táto čiara objaví, stačí zariadenie vypnúť a nechať zopár hodín na pokoji. 

K spomínaným problémom môže dôjsť najmä vtedy, pokiaľ sa v zariadení hromadí prach a nedochádza k pravidelnému čisteniu.

Čo myslíme tým “pravidelnému”? Konzolu odporúčame čistiť minimálne každý rok, ideálne však každého pol roka. Nebojte sa, čistenie nie je nijak zložité ani časovo náročné - aby sme vám to dokázali, ukážeme vám presný postup.

  1. K čisteniu odporúčame 2 pomôcky - stlačený vzduch v spreji a čistú utierku z mikrovlákna. Keď máme pomôcky prichystané, môžeme sa pustiť do čistenia.
  2. Najskôr musíme odkryť ventilátor. To docielime tak, že odstránime vrchný kryt PS. Nemusíte sa báť väčšieho odporu ani prípadného zvuku, keď kryt oddelíte od zvyšku konzoly - nestratíte tým záruku ani nepoškodíte zariadenie. To je na takúto “akciu” pripravené.
  3. Keď je kryt odstránený, môžete pomocou vzduchu v spreji (držíme ho rovno, v zvislej polohe) odstrániť všetok nahromadený prach z ventilátora či iných častí (okrem diskovej jednotky). Pred použitím spreja si prečítajte návod na obsluhu. Utierku v tejto fáze nepotrebujete - tá slúži len na čistenie vonkajšej strany zariadenia.
  4. Keď je prach odstránený, počkajte, kým všetka vzniknutá vlhkosť vyprchá a následne môžete kryt nasadiť naspäť na konzolu a utrieť prach z vonkajšej strany. 
  5. V poslednom kroku odporúčame vyčistiť aj ovládače, taktiež pomocou stlačeného vzduchu. Zamerajte sa najmä na všetky tlačidlá a priestor okolo nich.

Ako sme už spomínali, údržbu svojho Playstation 4 by ste mali vykonávať aspoň každého pol roka. Zamedzíte tak potenciálnemu vzniku väčších problémov, ktoré by sa mohli v súvislosti s opakovaným prehriatím zariadenia objaviť.

Ak však tento prípad predsa len nastane, určite neodporúčame snažiť sa PS4 opraviť svojpomocne, najmä ak nemáte predchádzajúce skúsenosti alebo potrebné vybavenie. Servis svojich hracích konzol môžete samozrejme zveriť aj nám - profesionálnu diagnostiku a aj potrebné servisné úkony vykonáme v najkratšom možnom čase, ale zároveň vždy rukami skúsených odborníkov s profesionálnym vybavením.
 

Zdieľať

Ekológia na prvom mieste

Neustále zlepšujeme našu uhlíkovú stopu, aby sme chránili našu planétu. Prečítajte si viac o tom, ako prispôsobujeme naše procesy, aby sme znížili našu stopu.

Viac informácíí